Sa nu te sperii cand iti merge rau pentru ca niciodata nu o sa-ti mearga doar rau

Viata ne arata ca este perfect natural si nu e nimic in neregula cu tine daca ai momente bune si mai putin bune, daca ai perioade cu entuziasm si perioade mai slabe, daca simti uneori ca esti plin de energie, iar alteori ca ai nevoie de odihna si sa o iei mai usor

Tin minte de cand eram copil ca bunicul meu avea o vorba:

“- Sa nu te sperii atunci cand iti merge rau pentru ca niciodata nu o sa-ti mearga doar rau. Sa nu te sperii nici cand iti merge prea bine, pentru ca niciodata nu iti va merge doar foarte bine.”

Mai tarziu, dupa zeci de ani, am aflat ca asta este una dintre legile vietii – viata se desfasoara in cicluri: iarna – vara, lumina – intuneric, sus – jos, cald – rece, moale – tare.

Tendinta generala este de a ne panica atunci cand lucrurile merg prost si de a ne extazia atunci cand ne merge foarte bine. Practic, majoritatea dintre noi suntem reactivi – dispozitia noastra interioara urca spre bucurie si entuziasm sau coboara spre suparare, furie, frica – in functie de cum ne merg lucrurile in exterior.

Unele persoane isi schimba starea chiar in functie de starea vremii – sunt mai triste cand ploua sau cand e frig si se arata bine dispuse atunci cand este soare. Totusi, nu ne ajuta deloc sa ne lasam afectati de fenomene din afara.

Oamenii intelepti procedeaza diferit. Ei inteleg ca ciclul natural al vietii este unul de tip – sus/jos, cald/rece. Inteleg ca aceste cicluri se manifesta nu doar in natura ci in absolut orice aspect al existentei umane – relatii, afaceri, cariera, bani, amor, in orice. Este un dat! Exact cum brazii sunt verzi – asa vor exista fluctuatii in orice aspect al vietii!

Cei care inteleg cum merg lucrurile – se pastreaza prezenti pentru ca stiu – niciodata nu va fi doar sus sau doar jos. Nu isi asuma meritele in totalitate atunci cand sunt pe val – deoarece stiu ca atunci cand au succes si viata i-a propulsat si ajutat intr-un fel. Nu se invinovatesc atunci cand sunt jos – deoarece stiu ca intr-o oarecare masura e normal sa aiba urcusuri, coborasuri si nu vor ramane jos in permanenta, lucrurile se schimba intotdeauna.

Ideal este sa observi ce ti se intampla fara a te baga cu totul in problema. Acest lucru te ajuta sa indrepti lucrurile nefericite si sa mentii mai mult timp perioadele cu adevarat bune. Cine se sperie si victimizeaza atunci cand ii este greu – contribuie in mod direct la caderea lui si se scufunda si mai rau. Cei care devin prea mandri atunci cand se afla pe val – nu reusesc de obicei sa mentina perioada buna ci dimpotriva.

Oamenii care inteleg mersul vietii si vad dincolo de aparente nu judeca si nu dispretuiesc pe cei aflati in greutate – deoarece inteleg ca nu vor ramane acolo pe veci. Acestia sunt acei oameni rari care raman langa tine si cand iti este greu si esti la pamant – deoarece stiu ca te vei ridica. Stiu acest lucru pentru ca au inteles cum merge viata.

Cei care te lasa la greu, nu sunt neaparat oameni rai sau perfizi, ci de multe ori sunt speriati. Se indeparteaza de tine daca esti jos, deoarece au credinta ca nu te vei mai ridica niciodata. Pur si simplu nu stiu cum merg lucrurile si nu inteleg. Cred ca toata lumea are “prieteni” care dispar atunci cand ai probleme si reapar imediat ce-ti merge bine. Eu recunosc – am cativa.

Viata ne arata ca este perfect natural si nu e nimic in neregula cu tine daca ai momente bune si mai putin bune, daca ai perioade cu entuziasm si perioade mai slabe, daca simti uneori ca esti plin de energie, iar alteori ca ai nevoie de odihna si sa o iei mai usor. Te poti uita la viata ta de pana acum, te poti uita cum decurg vietile celor apropiati, si vei observa ca absolut peste tot exista fluctuatii, urcusuri si coborasuri, momente bune si momente proaste.

Intelegerea acestor lucruri ne ofera o sansa in plus sa atenuam caderile, sa iesim mai repede si mai usor din pase proaste, sa pastram momentele bune mai mult timp, sa fim prezenti si sa ne aceptam pe noi si viata asa cum e de fapt. Succes!

Lasă un comentariu